Jótanácsok

A LEGJOBB TANÁCS AMIT ADHATUNK:

FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!

 

Betörések, besurranások:

Mint tudjuk az ilyesmi mindig csak a szomszéddal történik. Annak érdekében, hogy valóban ne legyen személyes élmény érdemes egy-két szabályt betartani.
Alapvetően óvatosságra intünk mindenkit. A manapság leggyakoribb betörési módszer lényege a gyorsaság – az egyik nyilászárót feltörik, összeszedik az elölhagyott értékeket és villámgyorsan távoznak. Érdemes tehát az értékeinket széfben tartani, éjszakára beriasztani illetve laptopokat, retikülöket, kocsi kulcsokat, egyéb napi használatú tárgyakat pedig beriasztott helyiségben tartani éjszaka. Szintén javasolt komolyan venni a kutyák ugatását valamint egymás riasztójának megszólalását - ha összeszalad ilyenkor pár ember az elveszi a kedvet a környéken való garázdálkozástól.

Ilyen esetekben a bandák először kinéznek egy környéket és addig garázdálkodnak amíg tudnak, ezért nagyon fontos, hogy elvegyük a kedvüket. Ha gyanús alakokat lát kérdezze meg mi járatban vannak – ha pikirten válaszol azonnal hívni kell a körzeti megbízottat (Balogh Ferenc: 06-70/315-2665) vagy a Polgárőrség ügyeleti számát (06-30-621-0615).  A gyanúsan viselkedő autók rendszámát is írjá fel időponttal együtt mert később ez nagyon fontos lehet.

Egyszerű, de igen hatásos módszer a kutya tartása. Amennyiben erre nincs módja, érdemes kirakni a kapura “harapós kutya” táblát valamint a kert egy jól látható részére minél nagyobb kutyatál elhelyezését is javasoljuk.

Erdőtűz, környezetszennyezés:

Sajnos az utóbbi időben ilyen típusú problémával is egyre gyakrabban találkozunk. Ilyen eseményeknél a kár elhárítása szakember feladat, de azért pár dolgot mindenki megtehet.
Ha erdőtüzet észlel azonnal hívja a 112 segélyhívó számot vagy a Polgárőrség ügyeleti számát (06-30-621-0615). A tűz oltásához ne kezdjen hozzá csak ha közvetlen emberélet vagy vagyontárgy van veszélyben. Ha megkezdi a tűzoltást mindenképpen értesítsen erről valakit aki abban nem vesz részt. Ha az észlelést követően gyanús személyekre figyel fel próbálja meg lefényképezni őket vagy próbáljon minél alaposabb leírást adni róluk.

Az építési törmelék lerakásának díjainak emelkedése miatt sokan településünk kevésbé frekventált területeink előszeretettel deponálják szemetüket. Ez nem csak esztétikai probléma de súlyos egészség- vagy környezetkárosító hatása is lehet. Ha ilyen eseményt észlel kérjük írja fel a gépjármű típusát, szinét valamint rendszámát és azonnal hívja a Szabó Gyula közterület felügyelőt (06-20-223-4979) vagy a Polgárőrség ügyeleti számát (06-30-621-0615).

Nyestek által okozott közvetett és közvetlen károk:

A tetőterekben fészkelő nyestek többnyire csak zajos futkosásukkal zavarják nyugalmunkat, a gépkocsik motorházába húzódó egyedek azonban gyakran okoznak jelentős károkat az elektromos vezetékekben és a motortérben lévő egyéb rágható elemekben. Mivel a nyest rendkívül óvatos, a csapdák, élve befogó ketrecek és a mérgezett csalétkek használata csak nagyon ritkán vezet eredményre. A nyestek ultrahangos nyestriasztó vagy aeroszol alkalmazásával gyorsan kiszoríthatók.

Az ultrahangos riasztó az emberi fül számára egyáltalán nem érzékelhető ultrahang tartományban, folyamatosan váltakozó frekvencián működik. A készülék folyamatos és intenzív hangját a rendkívül kifinomult hallású nyestek érzékelik, szirénázó hangját nem tudják sem megszokni, sem elviselni, ezért igen rövid időn belül elhagyják a védett területet. A gépkocsik védelmére tervezettultrahangos riasztó készülékkel és a nyestriasztó aeroszol alkalmazásával minimálisra csökkenthető a nyestek és rágcsálók által okozható kártétel kockázata.

(a www.rovarcsapda.eu hozzájárulásával)

Lomtalanítás idején:

A lomtalanítás biztonsági kockázatot jelent hiszen gyűjtögető alkalmi munkát folytató személyek ezen a napon a környéken esetleg nemcsak azon célból portyáznak, hogy mit lehet még használni a kidobott tárgyakból. Ezen kockázatot lehet csökkenteni egy-két szabály betartásával.

A kidobásra szánt lomot csak előző este tegyék ki. A portyázók általában a megelőző napokban néznek szét, és ha nem találnak semmi érdemlegeset akkor odébbállnak. Ezzel a módszerrel el lehet szoktatni a környékről őket.

Kapukat tartsák zárva! A lomot először a bezárt kapun belül deponálják, majd amikor minden amit ki szeretnének dobni ott van akkor gyorsan hordják ki a kapun kívülre. A nyitva hagyott kapu alkalmat ad a terepszemlére.

Senkit ne engedjenek be a kerten belül! Sok trükkös tolvaj lomtalanítás idején felajánlja segítségét a lom kihordásában és ezt az alkalmat használja ki áldásos tevékenységének folytatására.

Legyenek határozottak az erőszakosan fellépő portyázókkal szemben. Az esetek többségében ezek becsületes emberek, de sokszor szétdobálják a lomot és van úgy, hogy összevesznek a koncon.